dimarts, 13 de març del 2018


Grups de nutrients i grups d'aliments
Descripció
Els nutrients són elements o compostos químics que contenen els aliments i que són necessaris per a desenvolupar les funcions vitals d’un organisme viu

Funció dins l'organisme
Funció energètica: Són els glúcids, lípids i proteïnes (secundàries). Aporten a l'organisme l'energia necessària per dur a terme les seves funcions.
Funció plàstica: Són les proteïnes i alguns minerals com ara el calci. Aporten a l'organisme els materials que necessita per formar i renovar les estructures corporals.
Funció reguladora: Són l'aigua, les vitamines i la majoria de minerals. Aconsegueixen que les reaccions químiques del cos es produeixin en el moment i la velocitat adequada.
Aliments on estan continguts
Els nutrients estan en tots els aliments de major o menor forma
Desordres associats a la seua mancança o excés
En l’actualitat en les societats riques es poden obtenir grans quantitats de substàncies desitjables a baix preu. Això fa que puguem prendre excés de determinades sutancias que poden causar malalties.
  • Excés d’energia. Especialment greixos, també dolços o proteïnes. La consequència d’això és principalment la Obesitat, que produeix molts problemes associats (fallades circulatories, diabetes, fractures …)
  • Excés de colesterol. Associat a un excés de consum de greixos d’origen animal. Carns, Embotits, Mantegues…. És la causa final de l’aterosclerosi-Problemes circulatoris.
  • Manca de fibra. Per una manca d’aliments d’origen vegetal. Això pot provocar: Càncer de còlon, problemes de ritme digestiu.
  • Excés de sal.  En els menjars però sobretot a embotits i conserves. Derivat d’això tenim el problema de la hipertensió arterial.
  • Ingesta de conservants i colorants. Edulcorants. Substàncies artificials que poden causar dany (enverinaments, al · lèrgies, …)
  • Hormones i antibiòtics. Subministrats al bestiar. Poden provocar en humans resistència dels microbis, problemes hormonals, obesitat,…
  • Sucre. Afegit a dolços. Diabetis, obesitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada