dilluns, 10 d’abril del 2017

Eratóstenes de Cirene

Eratóstenes de Cirene


Erastótenes de Cirene, va nàixer l'any 276 A.C en la Grècia Antiga, va ser un matemàtic, astrònom, i geògraf grec d'origen cirenaic. Son pare va ser Aglaos. Va estudiar en Alexandria i durant un poc de temps a Atenes.

 Va ser un deixeble d'Aristón de Quios, de Lisanias de Cirenes i del poeta Calímaco, un dels seus amics era Arquimedes. Principalment, Eratòstenes va ser Astrònom i matemàtic, tènia una gra varietat de coneixements i aptituds per a estudiar. Suidas afirma que també era conegut com el segon Plató i diversos autors diuen que se li donava el sobrenom de Beta, per la segona lletra de l'alfabet grec, perquè va ocupar el segon lloc en totes les branques de la ciència que va cultivar. 

El seu treball mes famós, causa de la seua celebritat, va ser els dels mesuraments de la Terra. Per a aconseguir-ho va inventar un mètode trigonomètric, mai usat abans.

Aquestos van ser els pasos que va fer:



Va suposar que *Siena i Alexandria es trobaven situades sobre un mateix meridià, la qual cosa no és així, ja que hi ha una diferència de 3 graus de longitud entre ambdues ciutats.

La distància real entre Alexandria i *Siena (avui Asuan) no és de 924 km (5000 estadis àtic-italià de 184,8 m per estadi), sinó de 843 km (distància aèria i entre els centres de les dues ciutats), la qual cosa representa una diferència de 81 km.

Realment *Siena no està situada exactament sobre el *pararelo del tròpic de *cancer (els punts on els rajos del sol cauen verticalment a la terra en el solstici d'estiu). Actualment es troba situada a 72 km (des del centre de la ciutat). Però a causa que les variacions de l'eix de la Terra fluctuen entre 22,1 i 24,5º en un període de 41000 anys, fa 2000 anys es trobava a 41 km.

La mesura de l'ombra que es va projectar sobre la vara d'Eratòstenes fa 2.200 anys va haver de ser de 7,5º o 1/48 part d'una circumferència i no 7,2º o 1/50 part. ja que en aquella època no existia el càlcul trigonomètric, per a calcular l'angle de l'ombra, Eratòstenes va poder haver-se valgut d'un compàs,3 per a mesurar directament aquest angle, la qual cosa no permet una mesura tan precisa.


El Garbell de Erastótenes:

Aquest conegut mètode per trobar els primers nombres consisteix e escriure d´entrada una llista amb tots els naturals menors que N. Llavors s´esborren els múltiples de 2, els de 3 i successivament els múltiples de tots els que no s´han esborrat. Sols cal fer-ho fins a √N.


El garbell és un estri que consisteix en un recipient el fons del qual és ple de forats iguals, i que serveix per a separar objectes de grandor desigual, deixant passar els uns i retenint els altres. Si és més petit s´anomena sedàs. En castellà s´anomena criba.



Henry Cavendish


Va naixer en Niça, França, en l´any 1731. 
Es coneix per la composició de l´aigua i l´aire.

Els seus pares pertanyien a una familia rica i respectada de la noblesa anglesa.

Els seus primers treballs tractaven sobre la calor de les substancies. Mes tard va descobrir les propietats de l´hidrogen pero va destacar descobrint les composició de l´aigua.
Els seus premis van ser la medalla Copley en 1766 i el membre de de la Royal Society.

Va morir al 1810 als 79 anys.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada