dijous, 6 d’abril del 2017

Treball De Recerca: Eratostenes i H. Cavendish

Treball: Eratostenes i H. Cavendish

  • Eratostenes de Cirene

  • Quan i on va nèixer? Eratostenes de cirene va naixer 276 a. C. i va naixer en Libia.
  • Què era? Sobre què treballava? Eratostenes fue un matematico, astronomo y geografo griego de origen cirenaico.
  • Quin va ser el seu treball més important? Està relacionat amb el planeta on vivim. Lo que va fer Eratostenes, va  inventar i va emprar un metode trigonometric, a mes de les nocions de latitud i longitud, pel que sembla ja introduides per Dicearco, de manera que be mereix el titol de pare de la geodesia.
     Per referencies obtingudes d'un papir de la seva biblioteca, sabia que a Siena     (avui Assuan, Egipte) el dia del solstici d'estiu els objectes verticals no               projectaven cap ombra i la llum  il·luminava el fons dels pous; aixo significava    que la ciutat estava situada justament sobre la linia del  tropic i la seva latitud    era igual a la de l'ecliptica que ja coneixia . Eratostenes, suposant que Siena i    Alexandria tenien la meteixa longitud ( realment disten 3r) i que el Sol es          trobava tan allunyat de la Terra que els seus raigs podien suposar paral·lels,      va mesurar l'ombra a Alexandria el mateix dia del solstici d'estiu al migdia,        demostrant que el zenit de la ciutat distava 1/50 part de la circumferencia, es    a dir, 7º  12 'del d'Alexandria. Segons Cleomedes, Eratostenes es va servir de    l'scaphium o gnomon ( 1protocuadrante solar) per al calcul d'aquesta                quantitat.


    













  • Per a què serveix i en que consisteix el "Garbell d'Eratòstenes"?
Aquest conegut mètode per trobar els primers nombres primers consisteix en escriure d'entrada una llista amb tots els naturals menors que N. Llavors s'esborren els múltiples de 2, els de 3 i successivament els múltiples de tots els que no s'han esborrat. Sols cal fer-ho fins a √n.
Resultado de imagen de garbell eratóstenes                                                     






  • Henry Cavendish

  • Quan i on va nèixer? Va naixer el 10 d'octubre del any 1731 en Niza (Francia)
  • Què era? Sobre què treballava? Fue un físico y químico británico. Como físico, es conocido por el experimento de Cavendish y como químico, por el descubrimiento del hidrógeno y de la composición del agua.
  • Quin va ser el seu treball més important? Està relacionat amb el planeta on vivim. L'experiment de Cavendish   és un experiment realitzat entre 1797 i 1798 amb l'objectiu de determinar la densitat mitjana de la Terra, cosa que permeté després calcular la seva massa a partir del radi de la Terra i la massa de la Lluna, el Sol i la resta de planetes del sistema solar. De la densitat de la Terra es determinà posteriorment el valor de la constant de gravitació universal.
Cavendish millorà un dispositiu, anomenat balança de torsió, dissenyat al voltant del 1783 per John Michell (1724-1793) que morí sense poder completar l'experiment. El resultat obtingut per Cavendish fou que la densitat mitjana de la Terra era 5,437 g/cm3, només un 1,4% menor que el valor ara acceptat, 5,515 g/cm3.

  • Al seu treball mes important, el que en realitat va fer va ser calcular el valor d'una constant en una fòrmula d'una llei que havia descobert anteriorment un altre científic anglés. Qui era aquest científic? A quina llei ens referim? Aquest científic va ser Newton,ens referim a la llei de la gravitació  universal
  • Estan relacionats d'alguna manera aquests dos científics (Eratòstenes i Cavendish)?Aquest dos cientifics si estan relacionats perque el dos van calcular la densidad de la terra y radio de la tierra 












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada